Hundar som inte gillar bilåkning

Det kom upp en fråga på en av våra FB-sidor, ang hundar som inte gillar bilåkning och även om mina egna hundar älskar att åka bil så har vi ändå samlat på oss en del kunskap genom åren i kombination med hundkunnande och erfarenhet. 
 
Man måste först skilja på två saker, är hunden åksjuk eller ogillar den bara att åka bil? De problemen måste tacklas på två olika sätt helt enkelt. 
 
En åksjuk hund: 
En åksjuk hund kräks, ser mest olycklig ut, dreglar och flåsar. En hund som är orolig gnäller, rör sig oroligt hela tiden, gräver i buren, krafsar, kommer inte till ro och vissa kan t.o.m skälla konstant i bilen eller bli stressdåliga i magen och bajsa i bilen. 
 
En liten valp på 8 veckor kan ofta vara åksjuk vilket då ofta växer bort om man inte gör nån grej av det, utan kanske bara väntar ut det, byter plats på hunden i bilen och har hunden i famnen en period eller rent av undviker att åka bil med den under en period. För där handlar det ofta om ovana, otrygghet och framförallt att innerörat blir påverkat och balansen satt ut spel.
 
Om detta ändå kvarstår efter några veckor eller om detta gäller en vuxen hund, så testar man först att byta platsen där hunden åker. Hundar är individer precis som vi så man kan få testa sig fram. En del mår bäst av att åka i bur i bagaget, där de själva kan välja att se ut eller ligga ner så att synen blockeras av bilens sidor, andra vill ha en bur som är helt täckt och en tredje kanske måste se vägen och mår bäst av att åka i sela och se allt. På den tiden vi hade hundkärra så upplevde vi att åkasjuka valpar åkte bättre just i den, där de inte såg något. 
 
Funkar inte det så tycker jag faktiskt att man bör medicinera hunden mot åksjuka en period, samtidigt som man tränar att åka bil enligt nedan. 
 
Att träna bilåkning: 
När man tränar en hund att åka bil, oavsett om den är orolig eller åksjuk, så utreder man först hur hunden helst åker enligt ovan, kanske är den lite lugnare på ett ställe än ett annat och då väljer man just det stället och sedan håller man fast vid det. 
 
Självklart ser man också till att buren som hunden åker i är anpassad för hundens storlek, att den har ett 110% halkfritt golv och dessutom mysigt underlag att ligga på och att den inte skramlar eller gnisslar. Att som liten valp sitta i en stor gnisslande bur med en fleecefilt som åker runt är absolut inte att rekomendera, lägg då hellre in en liten bur i den stora buren eller avgränsa på annat sätt.

Man kan också gärna lägga in hundens vanliga bädd i buren eftersom den har lite högre kanter vilket gör hunden tryggare. Fasta bilburar är alltid att föredra framför gallerburar, plastburar eller tygburar. Och ja.vi förordar bur eftersom det är det säkraste sättet för en hund att åka och även säkrast för de andra passagerarna i bilen.
 
Innan man sätter in hunden i bilen ser man till att den är rastad, har fåttt mental och fysisk aktivering, dvs är ganska nöjd, trött och glad. Man lägger in ett supergott ben eller en kong fylld med kongsmet eller en näve godis i buren som man är säker på att hunden äter, man riggar buren så att den sitter 100% still och är tyst och man lägger in hundens mysigaste bädd i den och föredrar hunden att åka med buren övertäckt så gör man det innan.

Det godis/ben/kong som hunden får ska vara hög wow-faktor på och det bästa hunden vet och ska endast serveras vid bilåkning. Att tugga/slicka/gnaga fungerar lugnande för hunden så det är bra om den får något som håller ett tag. 
 
Inför varje steg så hämtar man sedan hunden först då buren är ordninggjord och man bär den hela vägen innifrån till och in i buren utan att prata så mycket. Var bara lugn, trygg och bestämd själv och gör ingen grej av detta. Ömka ALDRIG hunden , klappa eller beröm den heller inte om den är orolig. 

Varje steg ska till 100% lyckas av hunden, dvs ingen oro, pip eller annat, minst fem gånger i varje valt tidsintervall innan man går vidare till nästa steg eller tidsintervall. Blir hunden normalt orolig efter 10 sekunder så kanske intervallerna är 5 sekunder, 15 sekunder, 30 sekunder, 2 minueter, fem minuter osv. Det beror på hunden och hur orolig hunden blir.

Man kan självklart träna flera gånger varje dag om du håller dig inom samma steg men lockas inte aatt gå upp ett steg för att det går bra.

Steg 1: Du lägger in hunden i buren och tar ut hunden ur buren innan den blir orolig. Om det tar 10 sekunder för en hund att bli orolig så tar man ut den efter 8 sekunder. Förhoppningsvis (om inte beteendet är alltför betingat) så hinner inte hunden hetsa upp sig utan är upptagen av alla köttbullar eller annat gott som ligger där. En hund som normalt blir orolig först när bilen startar tar man ändå ut innan godiset är slut.
 
Steg 2: Du ökar tiden som hunden sitter i buren till några minuter, Du sitter själv kvar brevid hunden under tiden.
 
Steg 3: Du går ifrån hunden och sätter dig i förararsätet, utan att starta bilen. Backa tidsmässsigt och tänk samma tidsintervall som vid tidigare steg, kanske 10 sekunder vid första tillfället och sedan ökar du det succesivt. 
 
Steg 4: Starta bilen, backa tiden precis som vid de andra stegen och öka eftersom. 
 
Steg 5: Kör bilen en liten bit, backa tiden precis som vid de andra stegen och öka eftersom. Kör bara bilen rakt fram i största möjliga mån. Undvik svängar.

Steg 6: Lägg in försiktiga in svängar i körningen. 
 
Steg 7:  Börja köra längre sträckor, men fortfarande ska det alltid vara för att träna hunden, all annan bilåkning är förbjuden under den här träningsfasen.
 
Steg 8: Kör samma sträckor som steg 7 men stanna och ta ut hunden på ett superroligt ställe varje gång. För en hund som älskar hundklubben är detta ett perfekt mål, för en annan kan det vara hem till någon person som den gillar, eller varför inte åka och hämta älskningspersonen på förskola/skola/arbete? Spelar ingen roll var det är men målet ska vara superskoj. Gör detta ett flertal gånger och förhoppningsvis kan du nånstans här se mer och mer acceptans hos hunden eller att den t.o.m börjar gillar att åka bil. Glöm inte att lägga in nytt godis i buren innan hemresan.
 
Att lägga in normal bilåkning ska helt uteslutas innan man kan åka långa sträckor med hunden och man till 100% brutit mönstret och den faktiskt gillar bilåkning.  Man får absolut inte heller lämna hunden själv i bilen under den här perioden.
 
Får man bakslag under träningen eller efter detta så backar man tillbaka till steg 1 varje gång. 
 
Den här träningen tar mycket tid och hur lång tid beror på hur befäst beteendet är hos hunden. Om man vet att det är något visst som utlöser oron hos hunden, tex rondellkörning, landsväg, stadskörning eller vad det kan vara, så undviker man det fram till man kommit förbi steg 8.
 
Vissa hundar reagerar också på oss människor i bilen (barn som skriker, människor som pratar högt med varandra utan att hunden ser det, radion ssom spelar musik etc) så under träningen ska det vara lågmält och lugnt i bilen. Det kommer att gå åt mycket godis hos hunden till en början, så har du en hund som tenderar att bli tjock, dra ner på den vanliga maten. 
 
Tanken är att hunden ska bli trygg med buren och bilkörningen och att buren är hundens trygga plats, så flytta inte buren i eller ur bilen. 
 
Om man gjort allt detta, låtit det verkligen ta sin tid och inte fuskat någonstans (var ärlig med er själva!) , och hunden fortfarande är oroligt vid bilkörning, ja då kan det faktiskt vara bra att testa åkssjukemedicin till hunden för den kanske faktisktt lider av åksjuka fast man inte tror det.
 
Lugnande medicin utskrivna av veterinär anser jag ska undvikas in i det sista men det finns en del örtpreparat att ge i maten, att spraya i buren eller ha på som halsband som man kan testa, men då alltid i kombination med träningen ovan. Viktigt är också att fortsätta med det valda preparatet långt efter att beteendet är brutet.
 
Här är några exempel:
REMEDY SPRAY 
APAPTIL HALSBAND OBS! använd inte om ni har mer än en hund! 
MAX RELAX 
 
Lycka till!
 
Allmänt | | Kommentera |
Upp