Ockerpriser?

Jag är den första i att skriva under på att vi har höga veterinärkostnader i Sverige. Och med ökade veterinärkostnader självklart också ökade försäkringskostnader. 
 
Däremot har jag väl inte alla gånger reagerat på att det varit så hiskla högt just gällande hund, gällande häst så gråter man varje gång man tvingas ringa ut veterinären och oavsett hur lite man än gjort så blir fakturan alltid skyhög.
 
Överlag tycker jag ändå att "vår" veterinär har vettiga priser och en bra service! Vår veterinär ingår visserligen inte i någon riskkapitalistiskt ägd kedja, men har stora fräscha lokaler och är Umeås största klinik och kan utföra den nödvändiga veterinärvården som krävs, men kanske inte exakt allt som alla djurägare vill ha. 
 
När man läser på hundforum på FB där det är ramaskri över dyra veterinärkostnader, så får jag känslan av att många missat lite fakta på vägen. Varför tror ni att det blivit så dyrt med veterinärvård (om vi bortser från att riskkapitalisterna vill tjäna pengar)? Jo, jag tror att vi har oss själva att skylla.

Jag tror att många glömmer bort vad vi kräver för undersökningar av våra husdjur idag. Förr hade man i mångt och mycket en sundare syn på vad som skulle göras och inte, även om det var styrd till att det inte fanns möjlighet att göra avancerade undersökningar på samma sätt som idag och man hade inte heller ekonomisk möjlighet eftersom man antingen hade djuret oförsäkrat, eller så hade man en försäkring som inte täckte. 
 
Idag kräver vi att försäkringen ska täcka allt, man ska kunna göra MR, strålbehandling, proteser och gud vet vad, vilket gör att premien blir skyhög. Vi kräver också att våra veterinärer ska kunna utföra allt det där på våra älskade husdjur, utan att fundera på om vi gör det för djurets skull eller för vår egen.. För är det verkligen vettigt att utsätta djuren för vad som helst, bara för att vi själva inte är beredda att säga hejdå än? 
 
När vi kräver att våra veterinärer ska ha utrustning och kunskap för allt detta så är det inte så konstigt att priserna går upp. För den där svindyra MR-maskinen måste ju betala sig själv, och det gör den inte bara på de hundar som behöver en MR, så kostnaden slås ut på alla djur. Den extra utbildningen som veterinären måste ha för att kunna utföra den avancerade operation som du kräver att de ska göra på din katt, den måste också betalas och gissa vad, det slås självklart på alla djur som den veterinären ska behandla. 
 
Sedan undrar jag vad som hände med det sunda förnuftet hos djurägarna? Man måste inte skena till veterinär för minsta lilla grej och defintivit inte på akuttid. Man åker in på akuttid om något faktiskt är akut! Där pratar vi allvarliga bitskador, olyckor, andningssvårigheter eller liknande som utgör fara för djurets liv om det väntar. Man åker inte in akut om hunden har en svullnad som man inte vet vad det är, men att någon på ett hundforum skrivit att man måste åka in akut för det kanske kan vara något livsfarligt. 
 
För vad tror ni att alla dessa vansinniga onödiga akutbesök skapar? Jo, högre veterinärkostnader såklart! För plötsligt måste alla veterinärer ha jour (för en veterinär utan jourtid kan man ju bara inte använda enligt hundforum) för att inte bli utkonkurrerade. Och vad tror ni att det kostar att ha veterinär anställd på jourtid? MASSOR!!
 
Så jag hoppas att vi alla kan försöka använda oss av vårt sunda förnuft igen och inte rådfråga ett FB-forum då ni undrar över. Och jag tänker att man ska tänka lite som för oss människor (även där åker vissa till akuten i onödan, men det är en annan historia) och köra enligt detta: 
  1. Är det superakut, dvs fara för liv eller att hunden lider (OBS! att lida är inte samma sak som att ha lite ont), ring såklart veterinär direkt oavsett tid på dygnet. 

  2. Har din hund gjort sig illa så att den är ordentligt halt, har sårskador eller är väldigt sjuk, ring veterinär direkt de öppnar, är det inte fara för liv ska en vettig veterinär inte ta in dig på jourtid. 

  3. Har din hund gjort sig illa så att den är lite halt, har mindre sår eller är hängig tex pga risig mage, avvakta och "hemmabehandla" eller konsultera din uppfödare (INTE hundforum på FB) 

  4.  Har du hittat eller sett något avvikande på din hund som oroar dig, avvakta eller konsultera din uppfödare eller veterinär (INTE hundforum på FB) 
 
Och framförallt, utsätt inte era husdjur för behandlingar som skapar större lidande bara för att ni ska få ytterligare några månader eller ett år tillsammans, eller operationer som mest troligt inte kommer att göra hunden bra igen. Som djurägare har vi ett ansvar mot våra djur och där får vi absolut inte vara egoistiska. Vi måste alltid, alltid ha djuret, och inte vårt eget, bästa i fokus! 
Bästa anledningen att gå till veterinären, för att besikta helt fantastiska 8-veckorsvalpar innan de flyttar till sina nya hem 💗
 
 
 
 
 
 
Allmänt | | Kommentera |
Upp