Äntligen lite träning!

Den här helgen (eller långhelgen) blev en riktig träningshelg för mina två gula vovvar, vilket verkligen var superkul och riktigt efterlängtat! Att jobba med hundarna och framförallt låta dem jobba med det som de är avlade för, är sjukt motiverade och häftigt! Älskar dessutom att gå på kurs!!
 
Jag skickade tidigare i våras meddelande till Tillys hundtjänst för att höra om hon skulle ha någon jaktlydnadskurs snart. Det blev ingen sådan, utan en jaktapporteringskurs, men det var alldeles för många tillfällen jag inte kunde vara med på, så jag ansmälde mig inte, men istället skickade hon meddelande om tre stycken tematräningar som hon skulle ha, jaktlydnad, markeringar & apportering. Tyvärr kan jag inte vara med på den sista, men jag anmälde mig på de två första. 
 
I torsdags var det dax för jaktlydnad och vi var sex stycken som träffades på Forslunda i kylan. Vi började ute med sex olika övningar i jaktfot (på stig, i slalom, i backe, i terräng och slalom i terräng). Vilde, som var helt novis i jaktfot och jag tränade mest på stig, vilket gav ett väldigt bra hjälpmedel, och sedan testade vi även slalom, vilket gick så där. 
 
Sedan gick vi in, eftersom det hunnit bli becksvart ute, och tränade positioner och start för linjetag och sedan avslutade vi med inkallning i grupp. 
 
Och nä, jag skulle ljuga om jag sa att det gick bra för oss, det gick snarare ganska uselt och jag var en aningens stukad då jag for därifrån. Däremot fick jag med mig massa sätt att träna på och det är också nyttigt att se dem som kommit en bit på väg! 
 
I lördags morse, trots att jag fortfarande var lite stukad, begav jag mig till Hörnefors för att träna markeringar. Det var bara 4 stycken med, så dagen blev nästan som en privatträning, vilket var mycket bra och det är också lättare att bli bekväm i en mindre grupp! 
 
Vi började med vanliga enkla markeringar och jag tänkte, det här kan ju Vilde och är bra på det, men det finns verkligen en första gång för allt! Vilde sprang rakt ut, tog dummien och sedan började hon cirkulera med den runt i markeringsområdet och kollade av vad som hänt där tidigare. 
Men tillslut kom hon in och vi gjorde om. Då släppte hon dummyn och åt bajs istället. J-kla hund! 
Men Helens var lugn och pedagogisk och instruerade superbra så tredje markeringen blev helt ok! 
 
Sedan fick hundarna dolda markeringar i grupp, där den hund som såg markeringen skickades. Där var Vilde betydligt mer uppmärksam och började komma igång och hämtade in sina markeringar helt ok och började äntligen få in avlämnandet bättre. 
 
Tredje övningen var enkla markeringar med två olika utgångslägen och även där jobbade Vilde superbra, nu med riktigt bra fart både ut och in! Nu började jag äntligen känna igen min hund igen! 
 
Fjärde och sista övningen var en grund för linjetag, där man gick ut med hunden, droppade dummyn och sedan gick på en rak linje från den och sedan vände och skickade hunden. Även denna övning förstod Vilde snabbt och fick 10/ 10 av sin matte! 
 
Så sammantaget, en ringrostig hund som behöver träna regelbundet och som blir klart bättre ju mer hon tränar! Och som vanligt var hon väldigt nogrann och sökte av områdena bra, vilket hon fick mycket beröm för. Hon är en kul hund att jobba med, även om det skulle vara flashigare med lite mer fart såklart, men å andra sidan har hon aldrig sprungit över en apport och hon ger aldrig upp i söken! 
Och Helena var verkligen superbra att träna för, hoppas verkligen att det blir fler tillfällen! 
 
I går var det dax för valpkurs för Milla och jag plockade även med Vilde i bilen eftersom vi skulle vara vid Hamptjärnsstugan och köra en första apportering för valparna. 
 
Milla klarade alla övningarna galant, även om hon var väldigt trött för dagen eftersom hon lekt på gården hela dagen fram till kursen. Lite korkat av hennes matte.. När hon fick nosa på fågel så var hon superintresserad, men fågeln var typ lika stor som henne, vilket säkert var en bidragande orsak till att hon aldrig grep den. Men intresse finns så jag är inte ett dugg orolig! 
 
Efter kursen så tog jag ut Vilde och körde ett kort fältsök, sen ett par enkla kast på land och i vatten, inna jag tog ut även Milla och lät hundarna busa lite vid vattnet. Vilde hoppade även i och apporterade ett makrosblad... 
 
Försökte fota liteunder helgen, men det är svårt då man både håller hund och kamera, men det blir det det blir! 
 
Allmänt | | Kommentera |
Upp