När det inte blir som man tänkt sig

Som uppfödare anser vi att måste man vara väldigt tuff och kritisk mot sig själv och sitt avelsmaterial för valpköparnas skull och förutom det så måste man säkerställa att flocken hundar fungerar och är harmonisk (ibland får man ha flera gäng så klart) och att hundarna man har hemma fungerar i det system som man har. 
 
Det här gör att vi som uppfödare alltför ofta ställs inför sorgen att omplacera hundar där ett ett eller flera kriterier inte uppfylls. När det gäller inköpta äldre hundar kan det framförallt vara att de inte fungerar i flocken och när det gäller valpar är det främst den exteriöra utvecklingen som sätter käppar. För hur det än är, det går många bra valpar på en bra vuxen. Valpar växer och ibland växer de inte som man vill. Fel som inte syntes då de var små syns då kroppen växer. Ibland blir hundarna för stora, ibland blir de för små, ibland blir det andra fel.
 
Så var det tyvärr med Myran. Hon hade redan då vi hämtade henne ett fult öra men uppfödaren sa att det skulle växa till sig. Tyvärr så blev det inte så och man såg tydligare att örat var felställt då hon växte. Dessutom hade hon en personlighet som var lite stressad bland andra hundar. 
 
Detta gjorde att vi valde att omplacera henne då hon var nio månader, rent krasst för att vi ansåg att ett felställt öra inte ska avlas vidare på. Det finns självklart inga felfria hundar, men ett så tydligt exteriört (och användbarmässigt) fel anser vi inte ska avlas på helt enkelt.  
 
Vi hade kanske kunnat vänta nåt halvår till och sett om det skulle gå till sig, men för hennes skull så var det bättre att få flytta nu och bli ensamhund. Och öven om det skulle blivit bättre så var det ändå ett fel.
 
Så i helgen fick vi sorgligt nog önska henne lycka till i sin nya familj. vi håller tummarna för att de ska trivas med vår Myra och att de får det superbra tillsammans! 
 
En annan hund som fått flytta är Fiona. Hon trivdes helt enkelt inte att bo i flock och stressades av att vara i hundgård (även om våra hundar inte bor där, utan bara är där då vi jobbar). Hon kommer att finnas kvar i vår avel eftersom vi har sålt henne på sk. bibehållen avelsrätt och kommer ta en kull på henne under 2021. Och hon stormtrivs i sitt nya hem och de stormtrivs med henne!!
 
Sen har vi, och har alltid haft, som "policy" att hundar som går i pension från tävlingar, träningar och avel omplaceras. Orsaken till det är två helt skilda. 
 
Först och främst så är det för hundens skull. Vi tänker att en hund som bidragit till vår avel, rasens framtid osv nånsstans förtjänare att få stå i centrum på äldre dagar, istället för att vara en del av vår flock. Det blir något helt annat att vara en ensamhund mot att vara en kennelhund, även om vår hundar lever som familjehundar och bor inne med oss, sover i sängen och i soffan och är delaktiga i våra liv. Men vi kan tex inte ta med oss alla om vi ska någonstans, man måste prioritera om man ska åka och bada, spåra eller träna (åh vad jag saknar hundkärran vi hade då vi hade schäfrar!) , våra hundar är i hundgård dagtid då vi jobbar och även om vi alltid ser till att varje hund får sin egna tid med träning och skötsel osv, så blir det inte samma sak. 
 
Men sen är det också för vår avels skull. Om alla hundar skulle bo kvar här (en russell blir ofta runt 12 år gammal och en labrador kanske runt 10) så skulle vi antingen ha alldeles för många hundar för att hinna med, vilket självklart skulle gå ut över hundarna eller så skulle vi inte kunna ha någon vidare avel eftersom vi skulle ha för litet avelsmaterial.

Därför flyttade tex Måns i våras och haan ahar det så himla bra och hans nya familj älskar honom verkligen! 
 
Så nej, ibland blir det verkligen inte som man tänkt sig. Vi har nu bara fem hundar hemma, varav två (Vilde och Nessie) inte finns med i vår avel, utan är bara familjehundar. Så det är lugnt och fridfullt och ganska tråkigt helt enkelt.... Vi får se om det blir några nykomlingar som presenteras här under tidiga vintern, eller om det blir så här lugnt ett tag till. Det får helt enkelt framtiden utvisa!
 
Dess två småttar bor kvar här hemma och är just nu våra enda hemmaboende russlar! 
 
 
Allmänt | |
Upp