Oj så länge sedan sist!

 
(null)
 
Alla har fått fina julklappar och hundarna många julklappsben och de vuxna hundarna har fått smaka lite julmat ibland. Valparna får glatt låta bli, det är alldeles för mycket salt i julmat för att passa i små valpmagar! 
 
Julledigheten (som jag njuter av, Mathias jobbar) gör att man faktiskt får se dagsljuset och det är underbart att få starta upp dagen med en promenad då det faktiskt är ljust ute! Idag lyser solen, det är -5 grader ute och fantastiskt vackert! Alla hundarna ligger nöjt inne och sover på golvet och gör mig sällskap, eftersom jag gärna behåller dem inne även dagtid då jag är hemma. Men man märker snabbt att de är vana att vara ute några timmar per dag och att de faktiskt uppskattar timmarna i hundgården väldigt mycket (så länge inte klockan passerat middagsdax, då blir de väldigt upprörda om de inte får komma in) och att de blir lite rastlösa utan den. Så när jag ska ta mig i kragen och börja städa så får de nog gå ut lite. Räcker gott och väl att ha valparna och Vilde runt dammsugaren! 
(null)
 
 
Sedan sist så har Vilde blivit opererad och operationen gick bra och skadorna i brosket var mindre än förväntat med tanke på hennes ålder. Hon blev direkt 50% bättre och nu skulle jag säga att hon är 70-80% bättre än innan operationen. Ute går hon ganska rent men ibland kan man se hälta inne på fastare underlag och om hon varit i gång för mycket. Tex i måndags så ökade jag försiktigt motionen från 4 minuter per gång till kanske 8 och då ser man att hon blir mer halt precis efteråt. 
 
Hon ska till sjukgymnast 13/1 så får vi se vad han säger och hur vi ska gå vidare nu med träning och sånt!
 
Hon får ju inte hoppa upp på saker och inte busa med de andra och absolut inte springa lös ute så livet just nu består av att försöka aktivera henne på ett lugnt sätt (det mest uttalade ordet hos familjen Rönnbäck i december månad är just LUGN!). Hon har en hage av kompostgaller i sovrummet och vardagsrummet så att hon inte ska hoppa upp i sängen eller soffan och hon går i koppel upp och nerför trappen på kvällen så att hon inte ska gå för fort, ramla eller belasta frambenen för mycket. Ett pusslande helt enkelt! Men det är det värt!
 (null)
 
Sedan sist har också alla valpar i M-kullen flyttat hemifrån och fått fantastiska nya familjer och alla verkar trivas superbra med sina valpar och allt går bra med dem! Det är verkligen ett kvitto på en bra uppfödning och det roligaste med att föda upp hundar! Detär så himla kul att träffa väl förberedda köpare som läst på både om rasen och om oss! Många har tex varit inne här på bloggen och läst, vilket är fantastiskt roligt, och andra har hört talas om oss via andra valpköpare. De allra flesta som kontaktar oss är verkligen bra förberedda och kan mycket om både rasen och hund och även faktiskt om oss!! Superkul helt enkelt!
 
 
Men sen finns det tyvärr de som hör av sig till oss i helt fel ordning. Dvs de som först kontaktar en uppfödare, sen funderar mellan olika raser för att tillsist bestämma sig om man ska ha hund eller inte. Det blir ju helt bakvänt och aldrig lyckat och tar bara massa tid och energi av alla parter. 
 
Nej, mitt tips till er som funderar på att köpa hund, gör det i rätt ordning! Dvs först sätter ni er ner hela familjen och funderar på om ni ska köpa hund. Har ni tid, förutsättningar, ekonomisk möjlighet, en backup-plan om något händer, hundvakt om ni ska åka bort etc. Är hela familjen överens om hundköpet och medveten om hur mycket tid en valp och även en vuxen hund tar? Är ni medvetna om att detta är ett åttagande för 10-15 år framöver?

Om man betat av alla de frågorna och även då är överens om att man ska köpa hund så börjar man titta på ras. Ett första hum kan man få på tex en utställning, där man har möjlighet att både se många olika uppfödare och kanske prata med ägare till nån ras som känns intressant. Hittar man en ras som känns bra, då fördjupar man sig i den rasen och sedan måste man även ransaka sig själv. Vad vill man ha sin hund till, vilka egenskaper ska den ha respektive inte ha? Om man upptäcker att man tex väljer mellan tre helt olika raser såsom tex Whippet, Jack Russell och Husky, då måste man fundera igen på vilka grunder man valt raserna på. För det kan ju omöjligt vara på egenskaper! Man ska absolut inte välja ras på hur den ser ut först och främst, utan alltid på egenskaper! Vill man ha en lugn hund och gå runt kvarteret med, nej då ska man inte ha en russell. Vill man ha en hund att apportera fågel med, nej då ska man inte ha en russell heller osv. Däremot om man vill ha en aktiv ras som är pigg på allt som man kan hitta på och som är robust nog att hänga med, då passar en russell. Och samma sak gäller med andra raser såklart! Man köper inte en husky som sällskapshund, det är en draghund som mår bäst när den får göra det den är avlad till. 
 
Köper man en ras bara på utseende, ja då riskerar man att få problem helt enkelt. Hunden kan både kräva mycket mer än vad man tänkt om man faktiskt ville ha en sällskapshund men köpte en arbetande ras för att den var fin, eller så kan man få en hund som faktiskt inte orkar hänga med på det man vill om man köpte en sällskapshund för att den var gullig men ville ha en jakthund.
 
När man sedan har bestämt att ja, vi ska köpa valp och vi har bestämt av vilken ras, DÅ kontaktar man en uppfödare och bokar en valp. Inte tvärtom! 
 
Sen visar vi såklart gärna rasen för dem som är genuint intresserad av rasen men då vill vi såklart också att ni är ärliga i era avsikter. Berätta att ni bara vill träffa rasen och lära känna den bättre och sedan är det upp till oss uppfödare att säga ok eller inte såklart. Men en seriös uppfödare visar gärna sin ras såklart, även om många har valt att precis som vi inte visa hundarna då man har valpar och orsaken till det är dels att valparna träffar nog många i och med att valpköpare kommer osv, men också för att man ska välja hund efter hur den vuxna hunden är och inte för att man fallit för en söt liten valp. För alla valpar är gulliga och svåra att motstå, det vet vi ju alla! 
 
 
(null)
 
Allmänt | | Kommentera |
Upp