Dax för ett åsiktsinlägg!

Jag tycker att man möter på alldeles för många i hundvärlden som tycker att allt är svart eller vitt, det finns absolut inga gråskalor. Antingen ger man torrfoder eller så barfar man, antingen ställer man inga krav på sin hund eller så är man dum med den och gudnåde om du någonsin rakar din russell istället för att klippa den osv osv.
 
Ett sådant exempel som rör upp himmel och helvete är kastrering av hanhundar. Senast imorse såg jag ett sådant inlägg på FB, fyllt till bredden av skrämselpropaganda och alla (inkl SKK) skriker dessutom högljutt om det fasansfulla i att Evidensias har en kampanj där de erbjuder 20% rabatt på kastrering av hanhund. Och nej, det kanske inte är en så lyckad kamapnj, men hade man reagerat på samma sätt om kampanjen gällde kastrering av katter? 
 
Och de som är i det andra lägret anser ju då självklart att alla hanhundar som inte ska avlas på ska kastreras, och helst alla tikar också, för okastrerade djur kan drabbas av både det ena och det andra osv osv. 
 
Men stopp ett tag, finns det verkligen ett rätt eller fel här? Är det inte så att det faktiskt kan vara lämpligt med kastrering ibland utan att man för den skull ska kastrera exakt alla hundar i förebyggande syfte? Jag anser att det absolut inte finns något rätt och fel här och att båda sidor har en del exakt lika korkade argument för sin sak! 
 
För att bena ut detta så finns det självklart både för och nackdelar med att kastrera, likväl som för att låta bli. Många kastrerar slentrianmässigt för att det blir enklare eller för att få sin hund lugnare och lydigare, vilket är urbota korkat och helt förkastligt!
 
Om du har problem med att din hund springer bort, ja då kommer du att ha exakt samma problem med din hund efter kastreringen och behöver istället träna upp både kontakt och lydnad med din hund.

Springer den bort för att det finns löptikar i området då måste du som hundägare också ta ditt ansvar och ha bättre lydnad på din hund och tillse att den faktiskt inte kan springa bort. Däremot kanske du får mindre problem med att den just springer bort av den här anledningen om du kastrerar den.
 
Kastrerar du din hanhund för att få den att dra mindre i kopplet, sluta hoppa på folk  eller skälla mindre på brevbäraren, ja då är du vansinnigt fel ute och bör söka hjälp av en duktig instruktör för att få bukt med problemet istället. 
 
 
 
Kastrerar du däremot din hund för att den rent mår dåligt av alla löptikar runtomkring, blir okontaktbar, äter dåligt osv, ja då kan du bli hjälpt av kastreringen. Men gör det då inte för tidigt i hundens liv, många hanhundar lär sig leva bland löptikar och reagerar bara kraftigt under sit första levnadsår (tänk ungefär som med en tonånring)! 
 
Kastrerar du för att du har både tik och hanhund hemma så borde du ha tänkt genom detta innan du skaffade två hundar av olika kön och undvikit att hamna i situationen, men har du å andra sidan en hund som inte går ihop med hundar av samma kön och gärna vill ha två hundar, ja då är kastrering en vettig lösning. 
 
Kastrerar du för att dina hundar slåss med varandra så är det långt ifrån säkert att de slutar med detta trots kastrering. Inlärda och självbelönande beteenden är svåra att få bukt med genom kastrering. Möjligtvis kan man få hundarna att aldrig börja slåss om man kastrerar innan beteendet uppkommit, men det är lätt att vara efterklok och svårt att se in i framtiden.
 
Kastrerar du får att ditt hunddagis kräver detta så måste man först försöka förstå varför. Är det för att de faktiskt erbjuder löptikar plats och kanske inte har möjlighet att sära på hundarna på ett 100% säkert sätt, ja då får man acceptera det eller söka ett annat hunddagis. Det finns sällan bara ett hunddagis på orten och dessutom finns det ofta andra lösningar än just hunddagis. 
 
Så till er som förkastar all form av kastrering oavsett anledning, vad är det för skillnad på att kastrera en frisk hund mot en frisk katt eller frisk häst? Hankatter och hingstar kastreras i stort sett alltid och varför gör man det? Jo, för att det är enklare att hantera djuret och det mer praktiskt i hemmiljö.... Man blir nästan idiotförklarad och anses vara oseriös om man väljer att ha en hingst eller en okastrerad hankatt hemma! 
En okastrerad honkatt och en kastrerad hankatt och en kastrerad häst av hankön på en och samma bild från en och samma familj! Inget konstigt med det.
 
Och nej SKK, avelsbasen minskar inte pga kastrering, de hundar som kastreras är vanliga familjehundar och det händer väldigt få gånger att seriösa uppfödare (för ni vill väl ändå inte att  personer som inte är uppfödare ska avla på sina hundar hejvillt...?) faktiskt använder vanliga familjehundar i sin avel. Till 99,9% används hundar som bor hos andra uppfödare eller andra personer som är aktiva och tränar/tävlar/ställer ut sina hundar, och de hundarna kastreras inte. Och de resterande 0,01% kanske vi klarar oss utan i aveln, eller vad tror ni?
Jag kan möjligtvis köpa argumentet om det gäller en numrärt väldigt liten ras, men även där ska inte allt nödvändigtvis gå i avel bara för att man kan. 
 
Dessutom kan kastrering faktiskt bidra till att minska blandrasaveln vilket jag skulle tycka var fantastiskt, men det tas väldigt sällan upp i diskussionerna vilket är supermärkligt....
 
Och till er som funderar på att kastrera din hund, innan du gör detta så ställ dig frågan varför minst 100 gånger, väg för- och nackdelar mot varandra  och fundera på om det faktiskt finns någon annan lösning än kastrering innan du gör något som faktiskt är oåterkelleligt.  Kastrering är ingen Quick-fix för att få bukt med problem, långt ifrån.
 
Och vänta för guds skull tills hunden vuxit klart och blivit vuxen innan du gör detta och sätt sig noga in hur en kastrering faktiskt kan påverka din hund. För självklart blir din hund påverkad av en kastrering och du utsätter den även för riskerna som en operation, sövning och kastrering faktiskt innebär!  
 
Allmänt | | Kommentera |
Upp