Årets första utställning!

Jag har precis skickat in anmälningen till årets första utställning, vilket blir en inofficiell i Vindeln som Pudelklubben anordnar 23/2. 
 
Normalt ställer vi inte på inofficiella, ska jag ändå betala för det och tävla, så vill jag göra det "på riktigt" men nån gång ibland händer det att vi anmäler valpar för träning, och precis så är det nu. 
 
Den hemifrån som ska ställas är inte vår, utan Noras valp Ines, som ska få göra debut och träna lite. Jag är övertygad om att det kommer att gå bra, hon är en supertrevlig valp som det är full fart på och dessutom ser hon bra ut och rör sig bra. Sedan är valpar alltid valpar. 
 
Självklart planerar vi ett gäng officiella utställningar också under året, men vilka är inte riktigt spikat än. Vi är självklart sugna på att åka på Svensk Vinnar i påsk i Sundsvall, sedan blir det Vännäs i juni. Utöver det kan det bli Piteå i maj och Överkalix i augusti, och kanske även någon fler, vi får se. 
 
Hemifrån kanske vi inte har så väldans många hundar att ställa, men lilla Ines ska ställas, lillasysters Doris, Fiona till hösten (hon ska mest troligt paras nu i vår) och vilda Vilde såklart. 
 
Synd är att rasgrupp 3 och 8 aldrig går samma dag här i norr, så ska vi ställa bägge raserna så måste vi alltid övernatta, vilket både är dyrt och krångligt. Så då får man prioritera helt enkelt, vilket är supertrist! 
Den enda planerade utställning de går samma dag är Vännäs, dvs den enda utställning som vi inte behöver övernattning för att åka på, eftersom vi kan åka mellan... Typiskt. 
 
Utställningar är självklart kul det är superkul att se nya hundar och träffa folk, men i övrigt är det inte längre min favoritgren med hundarna eftersom det alltför ofta känns lite som ett lotteri hur det går. Att samma hund får ett VG ena dagen och cert andra dagen är inte ovanligt i den här rasen, vilket absolut inte ska gå.
 
Det gör att det inte är riktigt så kul som det var på den tiden vi födde upp och ställde schäfer. Den rasen kunde domarna och du visste i vilket spann av bedömningen din hund låg. Självklart kunde det vara mindre variationer, mest beroende på dagsform och päls, men inte alls som på russell. 
Vår sista schäfer Ixa tex, fick CK på varje utställning hos var med på och alltid placerad i bästa tikklass. 
 
Men för oss uppfödare är utställningarna ett måste och som sagt, det är kul och när man ställer för bra domare är det alltid roligt! 
 
Och nej, en bra domare är inte nödvändigtvis den domaren som sätter mina hundar först, en bra domare har en röd tråd i sin bedömning, som utställare ser man vad hen prioriterar och hen har även bra motiveringar till vilken valör hunden får och hur den placeras, i kritiken och även också gärna håller en öppen kritik. 
 
Det värsta som finns är domare som inte går ur sitt tält, knappt tittar på hundarna, skriver två obegripliga rader på kritiklappen och ingen runt ringen fattar varför just den hunden som vann gjorde det. 
Eller när man får en superbra kritik, utan minsta "fel" på hunden framkommer och ändå får den ett VG? 
 
För jag har självklart inget emot att förlora, så länge jag gör det mot en bättre hund!
Fozza i BIS-finalen på utställning i Skellefteå för en herrans massa år sedan. 
Observera de sköna bönorna = våra tjejer i bakgrunden 😄
Allmänt, Utställning | | Kommentera |
Upp