Var är vi egentligen på väg?

Jag börjar faktiskt rent ärlig vara lite less på vad Covid-19 skapat för sk hundhysteri och inte på det sättet som ni kanske tror, dvs att folk köper hund som de inte kommer att kunna ta hand om sedan då de kommer att arbeta på sina ordinarie arbetsplatser igen. För jag sticker faktiskt härmed ut hakan och säger att de valpköparna inte längre finns kvar i någon vidare stor utsträckning. 
 
I våras, då Corona slog till med buller och bång i kombination med vår och nalkande sommar, då alla normalt vill ha valp ändå, ja då var det en hysteri och vi uppfödare blev fullkomligt bombade med förfrågningar om valp. Men jag måste däremot säga att majoriteten av dem som kontaktade oss var väl förberedda på sitt hundköp och mer kanske tog detta som ett bra tillfälle att skaffa hund. 
 
Och nej, vi erbjöd inte alla som hörde av sig en valp, men det hade mest att göra med att vi som vanligt sållade ut dem som vi inte ansåg var lämpliga som hundköpare av olika anledningar och precis som vanligt så var det också ett stort antal som vill stå på vår intresselista men som sedan gick upp i rök då det kom till kritan. 
 
Men vad har hänt sedan dess? Jo, media har skrivit till höger och vänster om att folk är hysteriska efter hund, uppfödarna är fullkomligt nedringda och det finns inte en valp att uppbåda i hela Sverige så folk måste köpa smuggelhundar, blandraser och gud vet vad. 
 
Vad tror ni då att denna mediahysteri har skapat? Jo, den har skapat ett hysteriskt beteende hos de som är ute efter att köpa valp och folk tingar valp hos typ minst 10 uppfödare för att de tror på allvar att de måste göra detta för att kunna få en valp inom närmsta åren. 
 
Så det som tidigare var ett underskott av vettiga valpar, är nu  en uppblåst efterfrågan på valpar i Sverige som i alla fall inte finns i vår ras ! Så när en valpköpare hör av sig till en uppfödare får de informationen om att uppfödaren har en superlång kölista, något som sedan i verkligheten inte alls stämmer eftersom de som står i kö i själva verket har bokat hos en massa olika uppfödare samtidigt.
 
Och vem drabbar detta i förlängningen?
Jo, valpköparna såklart som nu köper hund i ren panik, allt bara för att få en valp NU... Folk struntar i varifrån de köper valp, vilken kombination av föräldrar de köper från eller hur seriös uppfödaren faktiskt är, bara de får en valp. En del struntar även i vilken ras de köper, huvudsaken är att det är en hund som i bästa fall rimmar hyfsat med ens egna kravbild. Många köper även smuggelhundar eller blandrashundar utan att tänka efter före.
 
Detta drabbar ju självklart också hundarna. Köper man en hund som inte passar en själv och sitt liv och det man tänkt med sin hund, så löper hunden betydligt större risk att bli omplacerad inom kort.

Så mitt råd till er alla är bara att istället sitta lugnt i båten och göra som man bör, dvs hitta först en ras som passar, sedan en seriös uppfödare som man får förtroende för och sedan väntar man tills den uppfödaren har en kombination som känns intressant och då bokar man valp just i den kullen. 

För det här är en hund du ska ha i kanske 15 år, är det inte bättre att då köpa den ras som verkligen passar dig och från någon som du faktiskt känner ett förtroende för, som du kan ha kontakt med och ställa  frågor till och som faktiskt gjort just den här kombinationen av rätt anledningar?
 
Detta drabbar fenomen självklart även oss seriösa uppfödare.
När någon vill boka valp hos oss är jag ärlig och berättar om jag har många på intresselistan eller inte. Till den här kullen hade vi drygt 30 stycken som hört av sig, varav drygt hälften ville/fick stå på intresselista för kullen. De som hörde av sig sist fick också veta att vi hade en lång lista på intressenter såklart. 
 
Vad tror ni då händer då kullen är född och man börjar bocka av intresselistan?
Jo, man får först då veta att majoriteten av köparna bokat hos ett flertal uppfödare och hunnit få tilldelade valp eftersom det inte faktiskt inte finns något underskott av vettiga valpar i den här rasen, tvärtom mot vad  media fått köparna att tro. 
Suck.
 
Extra tråkigt är det då de som ställer er på intresselistan inte heller meddelar oss att de står på väntelista hos ytterligare 10 uppfödare eller sedan inte ens hör av sig och berättar att de redan köpt valp och inte vill stå kvar på intresselistan längre.

Vi lägger massa tid till att svara på meddelanden och mail och besvarar de frågor ni har om hundar, rasen, valpar och allt kring detta på det bästa sätt vi kan, bara för att få veta att ni sedan köpt valp nån annanstans för det var där du blev erbjuden valp en vecka före eller där upfödaren lät dig välja valp själv, då vi sedan återkommer med erbjudande om valp, allt enligt era önskemål.

Det är så enkelt att bara (vilket faktiskt en del är hänsynsfulla och gör) slänga iväg ett mail eller meddelande och berätta om ni redan köpt valp eller om ni ångrat ert köp. Vi blir inte arga över detta, Sverige är fritt, man får köpa vilken hund man vill, men det underlättar vår planering och vi kan också erbjuda andra som hör av sig om valp just en valp istället för att säga att vi har en milslång kö.. 

Så om ni kunde vara snälla att göra det så förenklar ni både för oss uppfödare, men ni gör också era andra medmänniskor som söker valp en stor tjänst OCH ni minskar risken för smuggelhundar i Sverige. 
 
Så hör mer än gärna av er till oss då ni är intresserade av hund, jag lovar att vi alltid svarar er efter bästa förmåga och med den drygt 20-åriga hunduppfödarerfarenheten vi faktiskt har och vi kommer att erbjuda er den valp vi tror passar er bäst.

Däremot kommer vi inte (eller någon annan seriös uppfödare heller för den delen)  lova er saker vi inte kan hålla gällande valp, färg, päls osv bara för att få sälja enkelt, vi kommer inte heller att  lova er att ni får välja valp själva eftersom vi är otroligt mån om att  just rätt valp flyttar till rätt person för er köpares skull.
 
Och vi kan lova er just ärliga svar på era frågor och den dagen ni faktiskt köper valp härifrån kan vi lova er att vi alltid, alltid , alltid sätter hundarnas och valparna  hälsa och mentalitet i första rummet och där just du får en valp som passar till just er familj!

Vi planerar alltid vår avel långt i förväg och håller den oavsett om efterfrågan på valpar ökar eller minskar, så du kan som köpare vara säker på att köpa valp ur en kombination som är väl och långsiktigt genomtänkt och inte ur någon impulskull som gjordes för att tjäna enkla pengar.

Det anser vi är vår skyldighet som seriös uppfödare, men då önskar vi också att man som köpare kan vara seriös i sin tur. Kan vi inte enas om det?
 
 
Underbara Q-kullen en vecka gamla💗! Och ja, pga att många bokat valp i hela Sverige så finns det valpar kvar att tinga i kullen. 
 
 
 
Allmänt | |
Upp