Varför vill vi så gärna att ni patellakontrollerar & ögonlyser era hundar?

Statistiken säger  att Jack Russelln är en frisk ras, 93% av alla undersökta hundar 2018 var UA gällande patella och 94,5% av alla undersökta hundar var UA på ögonen samma år.

Men hur bra och säker är då statistiken? 

Om man synar sifforna på hur många som ögonlyser och patellakontrollerar sina russlar så ligger siffran endast på ca 15%!!  Dvs den fina statistiken är baserad på var 6e hund vilket absolut inte är tillräckligt! Kan vi verkligen då med säkerhet säga att vi har en frisk ras?

Vi anser inte det.

 Vi vet också att mörkertalet gällande patella är enormt eftersom de hundar som får problem av patella opereras, många innan de blivit 12 månader gamla, och då aldrig kommer in i statistiken. För patella är relativt vanligt bland små hundar.

Så varför vill vi så gärna att du som valpköpare till oss ska göra hälsokontrollerna på din hund? Den ska kanske inte avlas på, det är en aktiv sällskapshund och du har mest troligt inte märkt några problem med den.

Men din hund kan ha problem utan att du märker det. Hundar är experter på att kompensera för sina svagheter eftersom svaga hundar stöts ut ur flocken. Och om din hund har problem så kan man i vissa fall medicinskt underlätta för den genom operation eller mediciner innan sjukdomen hinner förvärras och annars så kan man praktiskt underlätta för den.

Om du planerar ytterligare en hund i framtiden, kanske från samma linjer eftersom du vill ha en ”likadan”, så är det ju väldigt skönt att veta att den verkligen kommer från friska linjer och inte bara tro att det är så. För om vi skulle få vetskap om att vi har ärftliga problem så skulle vi självklart plocka bort den linjen eller individen från vidare avel.

Och för rasens skull, för visst vill vi att russelln ska försätta vara en frisk ras?
Och av respekt och hänsyn till andra, som tänker att köpa en russell nu och i framtiden, så bör vi göra allt vi kan för att rasen ska fortsätta vara så frisk som möjligt.

Ingen kan ju göra allt, men alla kan göra något helt enkelt!

Hur går en ögonlysning till:

För att undersökningsresultatet skall bli officiellt krävs att hunden är minst 12 månader gammal, ID-märkt  och att undersökningen utförts av veterinär som är godkända ögonlysare. Du skall ha med dig stamtavlan och du får fylla i djurets identitet och ditt namn och din adress på ett intyg och med din namnunderskrift godkänna att undersökningsresultatet skickas till SKK.
Om du har tidigare ögonlysningsresultat är det bra om du tar med dig dem.

Hunden eller katten får ögondroppar ca 30 minuter före ögonlysningen. Dropparna vidgar pupillerna så att ögats inre delar kan ses. Effekten av dropparna sitter i några timmar; då kan djuret kisa i starkt ljus, men det är ofarligt.

När ögondropparna gett effekt utförs undersökningen i ett rum som är mörklagt. Undersökningen är smärtfri. Man använder ett indirekt oftalmoskop (optiskt instrument) för inspektion av näthinnan och synnerven och en spaltlampa för kontroll av ögats främre delar; linsen, hornhinnan och ögonlocken. Andra instrument som kan användas är direkt oftalmoskop, kammarvinkellins (gonioskopilins) och tryckmätare.

Ibland är det svårt att ställa en helt säker diagnos vid undersökningen. Då behövs en ny undersökning efter några månader till ett år.

Hur en patellaundersökning går till:

För att undersökningsresultatet skall bli officiellt krävs att hunden är minst 12 månader gammal och att undersökningen utförts av veterinär godkänd att göra detta.

Vid undersökningen känner veterinären noggrant med händerna om knäskålarna går att föra "ur läge" (det är alltså ingen röntgen som görs).

Patella graderas mellan 0 till 3, där 0 är normalt, det vill säga att knäskålen inte förflyttas.
Grad 1 kan den flyttas vid manipulering, men återgår till normalt läge av sig själv.
Grad 2 kan knäskålen förflyttas både vid manipulation och av sig själv.
Grad 3 är knäskålen permanent i fel läge (luxerad) och kan inte förflyttas tillbaka till normalt läge.

Att kontrollera ögon och patella brukar sammanlagt kosta runt 1500:-


Allmänt | | Kommentera |
Upp