Att planera och konsten att vara flexibel!

En sak jag lärt mig efter 20 år som uppfödare är att det sällan blir precis som man planerat och att man som uppfödare måste ha både en a, b & en c-plan! Man kan göra värsta planer men naturen spelar oss ofta ett spratt så man måste ha förmågan att snabbt planera om.
 
Det kan tex vara tikar som inte alls löper då de borde ha löpt, tikar som går upp i höglöp mycket tidigare eller senare än normalt, tikar som löper tyst eller har konstiga löp osv. 
 
Allt detta gör att man måste vara beredd att snabbt planera om, så de kullar som vi verkligen har under ett år är inte alltför sällan andra än vi tänkt. Ibland helt andra eller så har man fått ändra kombinationen osv. För man åker ogärna 100 mil för att para en tik som man inte vet om det är för sent att para eller inte... 
 
Annat som inte heller alltid blir som planerat är valpningen. Tex Fiffi, hennes första 3 kullar hos oss kom på dygn 57-58, döm om vår förvåning då hon sista kullen valpade först dygn 63. Kruxet var bara att vi planerat en resa efter hennes normala valpningar. Som tur var hade vi Nora & svärmor som kunde rycka in. 
 
Så ja, förmågan att vara flexibel är en väldigt viktig egenskap hos en uppfödare!! 
 
G-kullen 💗, Fiffis sista kull. 
Allmänt, Avel | Avel, Uppfödning | |
Upp